Viihtyisä ravintola on kokonaisuus, joka muodostuu monesta eri osa-alueesta. Siihen vaikuttavat niin ravintolan pienen pienet yksityiskohdat kuin tilan historia. Myös taustamusiikki on olennainen osa ravintolan fiiliksen ja tunnelman rakentamisessa. Ravintolan taustamusiikki vaikuttaakin keskeisesti siihen, tuleeko asiakas uudelleen ravintolaan ja suositteleeko sitä muille.  

Mitä on taustamusiikki?

Taustamusiikki on musiikkia, joka luo julkiseen tilaan tunnelmaa. Julkisia tiloja ovat esimerkiksi ravintolat ja kahvilat sekä kauppa- ja ostoskeskukset. Taustamusiikin määritelmään liittyy olennaisesti se, että musiikki soi nimensä mukaisesti taustalla eli sitä ei välttämättä kuunnella aktiivisesti.

Teoston mukaan taustamusiikki ei ole yrityksen toiminnalle välttämätöntä, vaan sen tarkoituksena on nimenomaan luoda tunnelmaa ja parantaa viihtyvyyttä. Esimerkiksi festareilla tai keikoilla pääosassa oleva musiikki ei enää ole taustamusiikkia, vaan keskeinen syy tulla paikan päälle.

Taustamusiikki luo fiilistä

Ravintolalle musiikki merkitsee ensisijaisesti halutun fiiliksen luomista, asiakkaiden ostokäyttäytymiseen vaikuttamista sekä asiakkaiden ja työntekijöiden viihtyvyyden parantamista. Huonolaatuinen, särisevä tai liian kovalla soiva musiikki on varma keino karkottaa asiakkaita kilpailijalle, joten myös tekniseen toteutukseen on syytä panostaa.   

Erilaisia tutkimustuloksia musiikin ja ostokäyttäytymisen suhteesta on julkaistu runsas määrä vuosikymmenten ajan. Esimerkiksi Teoston, vuonna 2012 tekemän tutkimuksen mukaan, taustamusiikin merkitys ruokaravintoloissa, kahviloissa, baareissa/pubeissa ja yökerhoissa/klubeissa koetaan tärkeäksi osaksi palvelua.

Taustamusiikin vaikutusta ei siis käy kiistäminen. Vahvasti kilpailulla ravintola-alalla musiikkiin onkin syytä panostaa, sillä se on osa ravintolan muodostamaa fiilistä ja tunnelmaa.

Haluatko tietää lisää?

Käy myös lataamassa Opas ravintolan taustamusiikin maailmaan, josta saat kattavammin lisätietoa taustamusiikin valinnasta sekä lupamenettelyistä, jotka taustamusiikin soittamiseen vaaditaan. Lataus on täysin maksuton, eikä sido sinua mihinkään. Pääset lataamaan oppaan itsellesi tästä.