Olkoon kyse taustamusiikin soittamisesta, videosisällön esittämisestä tai kokoustilojen hallinnoinnista, tekniikka on nykypäivänä läsnä kaikkialla. Ravintoloille tekniikan toimivuus on usein elinehto, jotta paikasta luodaan viihtyisä ja asiakkaille mieleinen. Ravintoloilla saattaa myös olla erikoisvaatimuksia tekniikalle: esimerkiksi sporttibaareissa äänentoisto vaatii rinnalleen kuvatekniikkaa pelien välittämiseksi korkealaatuisina lähetyksinä tai tilaa on voitava muuttaa fiilikseltään erilaiseksi vuorokauden aikojen mukaan. Mutta miten tekniikka yleensä ravintoloissa hoidetaan ja miten sen voisi hoitaa vieläkin tehokkaammin, vain napin painalluksella?

Ravintolan tekniikka on muutakin kuin taustamusiikkia

Yksinkertaisimmillaan ravintoloiden tekniikka rajoittuu perinteiseen taustaäänentoistoon, johon turvaudutaan esimerkiksi useissa ruokaravintoloissa. Yksinkertainen äänentoisto edellyttää äänilähdettä, kuten suoratoistopalvelu Spotifya tai muuta musiikkikirjastoa, joka liitetään tekniikkaan ja säädetään viihdyttämään ravintolan asiakkaita teemaan soveltuvalla äänentasolla. Yksinkertainenkin äänentoisto voi saada uusia ulottuvuuksia, jos perinteisten äänilähteiden sijaan siirrytään esim. reaaliaikaiseen musiikin luomiseen, kuten DJ-pöytiin.

Taustamusiikin lisäksi ravintolassa voi olla vaatimuksia esimerkiksi videokuvalle, efektitekniikalle ja muille vastaaville toimille. Erikoisvaatimuksia sisältävissä ratkaisuissa on erityisen tärkeää panostaa tekniikan helppokäyttöisyyteen, sillä tekniikka ei tuo ravintolalle helpotusta, mikäli laitteita ei osata hyödyntää tai käyttää täysimittaisesti. Sen vuoksi asiantuntevan kumppanin löytäminen sekä tekniikkaratkaisujen toimittamisessa että toteuttamisessa onkin tärkeää!

Valaistus, äänentoisto ja muu tekniikka kohdalleen yhdellä napin painalluksella

Perinteisesti ravintoloissa on totuttu näkemään hieman vaivaa, että tilan äänet, valaistus, mahdolliset televisiot ja muut tekniset toimet saadaan kohdalleen. On kytkettävä screenit ja digiboxit päälle, asetettava niiden ja taustamusiikin volyymi kohdalleen, valittava oikeat kanavat ja musiikit, säädettävä tilan valaistus halutunlaiseksi ja niin edelleen. Tällaiseen toimintaan kuluu turhaa aikaa, joka on pois muusta toiminnasta – erityisesti suurissa ketjuravintoloissa panostaminen helppokäyttöiseen ja automatisoituun tekniikkaan toisi mukanaan huomattavia säästöjä.

Nykyaikaisilla tekniikkaratkaisuilla tarvittavan tekniikan voikin hoitaa pelkästään yhden käyttöliittymän kautta. Esimerkiksi esitäytetyn asetuksen avulla on mahdollista säätää kaikki tekniset toimet vain yhtä nappia painamalla ennalta määritellyn asetuksen mukaisesti – tällöin esimerkiksi videotykki käynnistyy, haluttu sisältö lähtee pyörimään screenille, mikit napsahtavat päälle ja haluttu ääni toistuu tietyllä voimakkuudella. Näin säästyy paitsi rutkasti työntekijöiden aikaa, mutta helppokäyttöisyys tuo mukanaan myös muita hyötyjä, kuten säästöjä perehdytyskustannuksissa.

Parhaimmillaan tekniikka tukee ja tehostaa ravintolan liiketoimintaa. Siitä voit lukea lisää oppaastamme 5 vinkkiä tekniikan hyödyntämiseen ravintolassa, joka on konkreettinen katsaus aiheeseen ja nostaa esiin tekniikan hyötyjä erityisesti ravintolamaailmassa. Oppaasta saat myös lisätietoa esimerkiksi siitä, miten tekniikan hankkimisessa kannattaa edetä. Käy lataamassa opas luettavaksesi tästä!