Akustiikka mielletään helposti musiikkiin liittyväksi asiaksi, mutta todellisuudessa sillä ei aina ole edes mitään tekemistä sen kanssa. Parhaimmillaan akustiikka onkin rauhoittavaa hiljaisuutta, joka rentouttaa koko kehon ja mielen. Ravintolat pystyvät luomaan akustoinnilla tilasta viihtyisän ja rauhallisen, jossa on helppo keskustella pöytäseurueen kanssa häiriintymättä. Myös yökerhoissa akustointitarpeet liittyvät ehkä hieman yllättäenkin samoihin asioihin: tilan rauhallisuuteen, vaikka musiikki soikin todella lujaa. Tässä artikkelissa perehdymme ruokaravintoloiden ja yökerhojen akustiikkaan.

Ruokaravintoloiden akustiikka – intiimiä tunnelmaa

Ruokaravintoloissa tunnelmaa luodaan luonnollisesti taustamusiikin avulla, mutta sitäkin tärkeämpää on huolehtia, että asiakkailla on mahdollisuus nauttia toistensa seurasta kaikessa rauhassa. Oman seuralaisen puhetta tulisi kuulla vaivatta ilman, että naapuripöydän keskustelut kantautuvat korviin. Laadukkaasti toteutettuna ravintolan akustiikka mahdollistaakin sujuvan keskustelun oman pöytäseurueen kesken.

Akustiikka vaikuttaa ravintolan intiimin tunnelman luontiin sekä asiakkaiden sitoutumiseen ravintolaan. Huolellisesti toteutettuna akustiikka lisää paikan viihtyvyyttä ja vaikuttaa oleellisesti siihen, tuleeko asiakas uudelleen ravintolaan.

Yökerhojen akustiikka – musiikista nauttimista

Yökerhoissa musiikki on yksi ravintolan tärkeimmistä elementeistä, joka määrittelee paikan tyyliä. Usein yökerhoja miettiessä ajatellaan, ettei meno ole ollut kohdallaan, jos seuraavana päivänä korvat eivät helise ja basson rytmi tunnu edelleen jaloissa. Mutta tiesitkö, että jos korvasi soivat ravintolaillan jälkeen, olet saanut tilapäisen kuulovaurion? Se on korviesi tapa ilmoittaa kivusta, eikä missään nimessä toivottavaa.

Toisin kuin luullaan, suuri äänenvoimakkuus ei välttämättä aiheuta kuulovaurioita. Sen sijaan säröinen äänenlaatu, joka keskittyy kuuloalueen herkimpiin kohtiin, saattaa aiheuttaa vaurioita. Kuulovaurioita on mahdollista estää laadukkailla laitteistoilla, jotka toistavat musiikin tasalaatuisena ja säröytymättä.  On kuitenkin hyvä muistaa, että äänenvoimakkuuden tulee kaikesta huolimatta pysyä Työterveyslaitoksen määrittämissä sallituissa rajoissa.

Akustisesti ja äänentoistollisesti hyvin suunnitellussa yökerhossa musiikki soi kovaa siellä missä sen kuuluukin soida, eli tanssilattioilla. Toimivassa yökerhossa tanssilattian ulkopuolella pystyy kuitenkin keskustelemaan huutamatta, eivätkä korvat soi ravintolaillan jälkeen.

Akustisesti toimivien tilojen suunnittelu

Tilojen suunnittelussa kannattaa hyödyntää akustiikan asiantuntijoita, jotka osaavat ottaa huomioon ravintoloitsijan suunnitelmat sekä auttavat toteuttamaan ratkaisun, joka on akustiikan kannalta toimiva. Ideaalitilanne on, jos akustiikka otetaan huomioon jo ravintolaa suunniteltaessa. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, mutta se ei missään nimessä tarkoita, ettei tilan akustiikkaan voisi enää vaikuttaa. Tilan akustointia on mahdollista parantaa myös myöhemmässä vaiheessa ravintolan olemassaolon aikana!

Akustiikkaan on mahdollista upottaa paljonkin rahaa, mutta sen ei missään nimessä tarvitse olla kallista. Esimerkiksi kaluste- ja materiaalivalinnoissa akustiikka aiheuttaa yleensä vain pienen kustannuksen, jos sitäkään. Mikäli akustiikan ammattilainen on päässyt jo suunnitteluvaiheessa mukaan, parhaassa tapauksessa pystytään jopa säästämään!

Haluatko lisätietoja?

Lataa uusin oppaamme Hiljaisuus on usein parasta musiikkia – Opas akustiikkaan ja akustointiin, josta saat vinkkejä ja helppoja keinoja akustiikan toteuttamiseen esimerkiksi ravintolaympäristössä. Oppaan lataaminen on maksutonta, eikä sido sinua mihinkään. 

Opas akustiikkaan ja akustointiin